warto tu być
Źródło:YouTube/Davidsbeenhere
Rodyjska kuchnia śródziemnomorska jest lekka, pyszna i co najważniejsze zdrowa. Charakteryzuje się, częstym stosowaniem oliwy, czosnku, liści winorośli, dużej ilości warzyw, ryb oraz mięs takich jak – baranina lub jagnięcina.
W kuchni greckiej zboża stanowią główny składnik i bazę do przygotowania wielu potraw. Wśród nich najpopularniejsza jest pszenica wykorzystywana do chleba pita i pełnoziarnistego chleba wiejskiego. W kuchni greckiej często stosuje się ryż w pilawach, który dodawany jest do mięs oraz jest głównym składnikiem potrawy zwanej dolmades (ryż zwijany w liście winogron).
Dolmades to greckie gołąbki, do których dodaje się mięso wołowo-wieprzowe, cebulę, czosnek, koperek, przyprawy i oliwę. Przekąskę podaje się z tzatzkikami lub gęstym greckim jogurtem.
Oliwa z oliwek wykorzystywana jest niemal w każdym daniu greckim. Świeży, chrupiący chleb z pieca maczany w oliwie stanowi popularną grecką przekąskę. Kalamata to najpopularniejsza odmiana oliwek, która dodawana jest do potraw duszonych, sałatek lub spożywana jako przystawka.
Owoce morza – grillowane ośmiornice i kalmary to znakomity przysmak podawany przez greckich kucharzy. Świerze ryby w wersji smażonej lub gotowanej goszczą często na greckich stołach. Barwena, ateryna, dorada i miecznik to najpopularniejsze gatunki ryb jakie serwowane są w tutejszej kuchni.
Moussaka – to lokalny specjał, który składa się ze zmielonego mięso jagnięcego i wołowego. Jest przyprawiana duszonymi bakłażanami, cebulą i podawana jest w formie ciepłej i pachnącej zapiekanki.
Souvlaki – to pieczone szaszłyki z mięsa wołowego, jagnięcego lub drobiowego. Przetykane są boczkiem i cebulą, cukinią i bakłażanami i doprawiana morską solą i oregano.
Stifado po rodyjsku to na ogół gulasz z królika lub wołowiny duszony w czerwonym winie. Na Krecie stifado przyrządza się również z baraniny. Sos ma charakterystyczny, lekki i słodki smak. Do gulaszu dodawana jest duża ilość cebuli, a lekka nuta cynamonu dopełnia całości.
Źródło: YouTube/DimitrisArhontiko
Rodyjskie tawerny i lokalne knajpy mają swój niepowtarzalny klimat urok. Możliwości kulinarnych jest co nie miara. Jedną z najpopularniejszych lokalnych knajpek jest restauracja Ta Kardasia zlokalizowana na starym mieście w miejscowości Rodos. Ta Kardasia uchodzi za ciche i kameralne miejsce a jedzenie uznawane jest za niedrogie i wyjątkowo smaczne. Aż 97 % gości tej restauracji wydało w serwisie Tripadvisor opinie bardzo dobre lub doskonałe.
Turysci, którzy odwiedzą antyczną osadę Lindos mają możliwość zawitania do kameralnej i klimatycznej restauracji Arhontiko. Restauracja specjalizuje się w owocach morza, kuchni śródziemnomorskiej i daniach bezglutenowych oraz serwuje posiłki dla wegan i wegetarian.
Około 93% gości – według serwisu Tripadvisor – wydało rekomendacje bardzo dobrą lub doskonałą. Restauracja mieści się w starym XVII wiecznym budynku i zachwyca architekturą. Goście, którzy siedzą w ogrodzie na dachu mogą podziwiać piękne plenery i rodyjskie krajobrazy.
Ostatnie publikacje
Tropiciel Wakacyjny to wirtualna przestrzeń skupiająca miłośników podróżowania i organizatorów tych podróży. Przestrzeń bloga to wyjątkowe miejsce prezentujące najlepszych architektów podróży w skład których wchodzą: touroperatorzy, biura podróży i animatorzy wolnego czasu. To równiez przestrzeń prezentująca znakomitą i godną polecenia bazę noclegową oraz hotelową.
Misją i celem Tropiciela Wakacyjnego jest inspirowanie do podróżowania oraz wskazywania wyjątkowych pomysłów na spędzenie wymarzonych wakcji. Miłośnicy ekscytujących przygód oraz zagranicznych wojaży znajdą tu wiele inspiracji i natchnień do odkrywania walorów, uroków i piękna otaczającego nas świata.
Chcesz nawiązać z nami współpracę partnerską lub pomóc nam rozwijać Tropiciela Wakacyjnego - pisz śmiało. Zapraszamy do współpracy zarówno organizatorów i architektów podróży oraz pasjonatow podróżowania.